Podziel się zdrowiem XV

W dniu 9 lipca 2022 roku nad Zalewem Zemborzyckim oraz w dniach 11-15 lipca w RCKiK w Lublinie odbędzie się kolejna zbiórka krwi oraz przyjmowanie zgłoszeń do rejestru dawców szpiku. Akcja dedykowana dzieciom chorym przebywającym w Szpitalu Dziecięcym w Lublinie przy Chodźki na oddziale ortopedii  oraz dzieci uchodźców wojennych z Ukrainy którzy są pod naszą opieką.

Podczas akcji będą zbierane również książeczki, kolorowanki, kredki, pluszaki, klocki i inne zabawki, które zostaną przekazane dzieciom. Nad Zalewem będą niespodzianki dla uczestników, grill, słodkości i przysmaki lubelskie  z piekarni Haliny i Tadeusza Pęzioł. Każda z osób uczestniczących w akcji – zarówno oddająca krew, osocze jak i rejestrująca się jako potencjalny dawca szpiku  oraz biorąca udział w akcji  – otrzyma upominkowy gadżet oraz pamiątkową koszulkę.

W akcji „Podziel się zdrowiem” wziąć można udział na dwa sposoby:

1. Oddanie krwi (badanie i oddanie wybranej jednostki krwi)
  2. Zgłoszenia się do rejestru dawców szpiku (wypełnienie formularzy, badanie lekarskie, oddanie próbki krwi do badań)

Serdecznie zapraszają organizatorzy i sponsorzy:

Klub Honorowych Krwiodawców PCK przy SKOK im. Z. Chmielewskiego, SKOK im. Z. Chmielewskiego, Stowarzyszenie Horyzont, Horyzont Partner Skoczek Zielony, Lubelskie Towarzystwo Biegowe, Lubelski Klub Morsów, HEŃTEAM, Fundacja Rozwoju Sportu w Lublinie oraz RCKiK w Lublinie